Παραδοσιακό πηλιορίτικο σπίτι

Το Πήλιο, φημισμένο μυθικό βουνό των Κενταύρων, μέρος που οι Θεοί διάλεξαν για τους έρωτες, τους γάμους και τις γιορτές τους, υψώνεται πανέμορφο στα βορειοανατολικά του Βόλου.

Ηταν εδώ που ο Κένταυρος Χείρων, σοφός δάσκαλος θεών, ημιθέων και ηρώων, δίδασκε καθημερινά τους μαθητές του τη φροντίδα του σώματος και του πνεύματος. Εδώ ήταν επίσης που διοργανώθηκαν τα πρώτα γνωστά καλλιστεία, ανάμεσα στη Θέτιδα και την Εριδα.

Tο "εινοσίφυλλο" Πήλιο ενέπνευσε όχι μόνο τον Ομηρο, το Πίνδαρο και τον Ευριπίδη, αλλά και τη λαϊκή μούσα που πρόσφατα τραγούδησε την ακατάπαυστη δίψα των Ελλήνων για Ελευθερία.

Η ψηλότερη κορυφή του Πηλίου (Πλιασίδι, 1548m) βρίσκεται στο βόρειο μέρος του βουνού. Οι επικίνδυνα δύσβατες ανατολικές πλαγιές καθρεφτίζονται στην απέραντη άπλα του Αιγαίου, βουτάνε στη θάλασσα σχηματίζοντας απότομες ακρογιαλές γεμάτες άγρια, γοητευτική ομορφιά. Αντίθετα, οι ήμερες δυτικές πλαγιές προς το Παγασητικό Κόλπο είναι ευκολοπρόσβατες, γεμάτες ήσυχες αμμουδιές που προσφέρονται για κάθε είδους ναυτικές δραστηριότητες.

Βόλος

Αφησσος

Τα γραφικά χωριά του Πηλίου, άλλοτε σκαρφαλωμένα σε κατάφυτες πλαγιές, άλλοτε χωμένα σε βαθιές χαράδρες ή κρυμένα σε πυκνά δάση είναι τόσο με το πηλιορείτικο σκηνικό δεμένα, που νομίζει κανείς οτι φυτρώνουν σαν τα δέντρα.

Πορταριά

Μακρινίτσα

Μηλιές

Η αξιόλογη αρχιτεκτονική των παραδοσιακών κτιρίων, με τα στενά παράθυρα και τις πλούσια διακοσμημένες ανωδομές, τις μαρμάρινες σκάλες, τις πέτρινες σκεπές. Οι βυζαντινές εκκλησιές με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες και εικόνες. Τα πανάρχαια λιθόστρωτα καλντερίμια, περίτεχνα σμιλευμένες βρύσες, αυλές να μοσχοβολούν βασιλικό και γαρδένια. Πλατείες με γιγάντια πλατάνια, γεφύρια και δροσερά ρυάκια - όλα αυτά είναι τυπικά πηλιορείτικα χαρακτηριστικά.
Ανω Γατζέα

Αη Γιάννης

Το τραινάκι του Πηλίου

Τσαγκαράδα

Μυλοπόταμος

 

 

Copyright © 2009 by ARCHITRON International LLC                                                                                            Date : 22.03.2005